Det du du trenger å vite om kanefart – tur med hest og slede

Å kjøre med hest og slede, noe som også kalles for kanefart, er kanskje noe av det mest idylliske du kan gjøre om vinteren. Før i tiden var de vanlig med kanefart med tradisjonelle sleder på landsbygden, i dag er denne opplevelsen mest noe for turister. Da er det også ekstra hyggelig å slappe av foran peisen etter en tur med hest og slede i friskt og kjølig vintervær. Litt spill via for eksempel https://bonuskode-no.com/ kan være en hyggelig avslutning på en opplevelsesrik dag og kveld.

Kanefart – litt mer enn bare hest og slede

Begrepet kanefart benyttes i dag nesten synonymt med det å kjøre hest og slede om vinteren, men det henger egentlig sammen med at det i dag selvfølgelig egentlig bare dreier seg om å kjøre hest og slede for opplevelses skyld.

Tradisjonelt var kanefart det å reise med flere sleder etter hverandre, og da oftest også med tente fakler. Turen ble oftest avsluttet med festlig lag. Ordet kanefart kommer av at den tradisjonelle sledetypen som ofte ble brukt kalles for kane.

Hvis du reiser med hest og slede i 2022, er det nesten alltid som turist og som en del av et ferdig opplegg arrangert ved noen av de større feriedestinasjonene i vintersesongen. Det betyr at det selvfølgelig er mulig å reise med hest og slede på dagtid, selv om en kveldstur med fakler er en helt fantastisk opplevelse.

Noen steder du kan dra på kanefart

Du kan kjøre med hest og slede flere steder i Norge, selvfølgelig med relativt åpenbare værforbehold. Det betyr at du for eksempel kan dra på kanefart i området rundt Oslo, men det forutsetter at det er en fin vinter med tanke på snøforhold.

Trysil er en typisk destinasjon for vintersport, og dessuten et snøsikkert område. Derfor finnes det tilbud om kanefart med utgangspunkt i Trysil, inkludert turer med grilling ved lavvo og andre familievennlige aktiviteter.

Det er mulig å reise over Rørosvidda med hest og slede, og oppleve et lite stykke norsk historie. Her er det ikke snakk om typisk kanefart som i lystkjøring, en stor del av handelen i området rundt Røros har vært avhengig av hest og slede opp gjennom historien. Derfor er denne turen også en god del lengre, med besøk på gårder underveis.

Geilo og Lillehammer er bare et par ytterligere eksempler på typiske feriedestinasjoner som tilbyr kanefart og tur med hest og slede. I Hunderfossen Vinterpark utenfor Lillehammer kan det til og med være mulig å reise rundt i fornøyelsesparken med hest og slede, en svært unik opplevelse.

Helt til slutt er det selvfølgelig flust med muligheter i Nord-Norge. For eksempel kan du bli hentet i Alta, for å så kjøre med hest og slede under nordlyset før du nyter en treretters middag rundt et bål. Sleden trekkes selvfølgelig av norsk fjordhest, og turen går langs Altaelva. Det er kanskje ikke mulig å se for seg en mer norsk og nasjonalromantisk opplevelse?